Kérdés-felelet



 Név *


 E-mail


 Weboldal




 Üzenet *

* Kötelezõ mezoõ

Robotellenõr
Kérjük, írd be az itt látható betű-szám sort
captcha




(304)

(234) Voleszák

2014 Mon January 27, 08:48:54 +0000


Gergőnek

Az egyszerű erőleveseket nem szokták leveses tálban felszolgálni (már csak a felszolgált leves mennyisége miatt sem). Ha mindenképpen ez az elvárás, akkor a leveses tálból én csészébe javasolnám átmerni a levest.

Tisztelettel:
Voleszák Zoltán

(233) Gergő

2014 Sun January 26, 20:16:43 +0000


Tisztelt Tanár Úr!
Máris lenne egy kérdésem, elnézést, ha zavarom!

Erőlevest szeretnék tálban angol felszolgálással kisegítő asztalon felszolgálni. Miben tálalhatom a vendég elé: consommés csészében kell, vagy mélytányérban?
Egyáltalán lehet tálba tenni az erőlevest, vagy nem?
Köszönöm a segítséget!

(232) Gergő!

2014 Sun January 26, 18:41:16 +0000


Tisztelt Tanár Úr!
Nagyon köszönöm a válaszát!
A későbbiekben zavarhatom még ilyen jellegű kérdésekkel?

Mégegyszer köszönöm a választ!
Gergő
Tanuló

(231) Voleszák

2014 Sat January 25, 09:00:43 +0000


Gergőnek válasz

1. A guéridon, mint kisegítő asztal felkészítésére vonatkozóan kötelező előírás nincs. Csak a fő alapelvek kerültek megfogalmazásra:
– a felszolgáláshoz szükséges és egyébként a szervizasztalon lévő eszközök előzetesen a guéridonon elhelyezésre kerülhetnek (pl. asztali patikaszerek, pótláshoz evőeszközök),
– a guéridonnál végzett műveletekhez szükséges, nem előmelegítést vagy előhűtést igénylő eszközök elő legyenek készítve.
A vizsgán, hogy pontosan mit követelnek meg a guéridon előkészítésével kapcsolatosan, azt mindig a vizsga szervezőjével érdemes tisztázni.
2. A levesek felszolgálásánál szintén nincs kőbe vésett kötelező szabály (kivétel a nagyon különleges levesek, amelyeket csészében szolgálunk fel).
Az Ön által említett leves mélytányérban és csészében is felszolgálható. Ezt megint érdemes a vizsga szervezőjével egyeztetni, hogy milyen módon követeli meg.

(230) Molnár László

2014 Tue January 21, 10:06:20 +0000
email


Tisztelt Tanár Úr!
A nyíregyházi főiskola gyakorlati oktató szak végzős tanulója vagyok. Szakdolgozatomat a “Taneszközök használata a vendéglátásban” témakörben választottam.(Felszolgálóként dolgozom) Szeretnék segítséget kérni öntől, hogy van-e olyan kiadványa amellyel színesebbé tehetem a dolgozatomat. Tisztelettel: Molnár László

(229) Gergő

2014 Mon January 20, 13:25:41 +0000


Kedves Tanár Úr!
Vendéglős vizsgára készülünk és lenne két kérdésem: Mit jelent az, hogy a geridion asztal felkészítése?
1.)Mit helyezzünk el az asztalon és mikor? Miket tehetünk az asztalra a vendég érkezése előtt és miket kell felhelyezni a vendég ottlétekor?
2.) A sűrített leveseket például a magyaros gombóc levest mélytányérban tálaljuk?
Köszönöm a válaszát!

(228) Lakics Margit

2014 Wed January 15, 12:01:11 +0000
email


Tisztelt Voleszák Úr!
Köszönettel vettem a Vendéglátó szakmai számítások könyvét, és most szükségem lenne a Vendéglátó eladói modulok szóbeli tételekhez (2009) címűre is. Győri tanár úr ezt ajánlotta, de itt fent a kínálat között csak a 2012-es van. Megegyezik ez a korábbi kiadással?
Várom mielőbbi válaszát, febr.5-én vizsgázik a csoportom élelmezésvezetésből, és a tanárunk kizárólag az ön könyveit ajánlotta felkészülésre! Üdvözlettel: Lakics Margit

(227) Voleszák

2013 Sat December 21, 13:55:31 +0000


Vargáné Fábián Editnek

A Sysca-pohár royal pezsgős pohárként is ismert. Royal pezsgős flőtét például a Rist-nél is kaphat, de sajnos csak 6-os kiszerelésben.

Tisztelettel:
Voleszák Zoltán

(226) Vargáné Fábián Edit

2013 Fri December 20, 19:51:09 +0000
email


Tisztelt Uram! Kérdésem lenne Önhöz, hogy nekem kellene 2 db sysac pohárra.segítene nekem abban,hogy hol kaphatok ilyet, és mennyi az ára? Várom megtisztelő válaszát! üdv. Vargáné F. Edit

(225) Voleszák

2013 Sun December 15, 16:43:55 +0000


Tamásnak válasz
a) Levesescsésze (bouilloncsésze)
Kétfülű csésze, melynek űrtartalma kb. 3 dl. Híglevesek, püré-, krém- és hideg levesek (pl. Gazpacho), összetett levesek felszolgálásánál használhatjuk. Kanala bouillonkanál vagy desszertkanál.
A gratinírozott levesekhez és a francia hagymaleveshez adhatjuk a leveses cserépedényeket is.
b) Erőlevescsésze (consommé-csésze)
Egyfülű csésze, melynek űrtartalma kb. 2 dl. Erőlevesekhez, az összetett levesekhez és a hideg levesekhez adhatjuk. Kanala consommés kanál vagy desszertkanál.
c) Különleges levesescsészék
Egyfülű csésze, melynek űrtartalma kb. 1 dl. Különleges csésze hiányában mokkáscsészét is használhatunk. Leves-eszenciák (fácán, szarvasgomba), beeftea, teknősbékaleves, fecskefészekleves, kengurufarokleves és cápauszonyleves felszolgálásánál használjuk. Kanala a csésze méretéhez igazodó kávéskanál vagy mokkáskanál.
Tisztelettel: Voleszák Zoltán